Granturi în valoare de 106,3 milioane lei pentru firmele care creează noi locuri de muncă

COMUNICAT DE PRESĂ
nistor

Conform datelor INS, rata șomajului s-a redus semnificativ, de la 6,2% la 5,3% în luna martie a acestui an, față de aceeași perioadă a anului trecut. Este cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii cinci ani. Cifrele mai arată și faptul că numărul de locuri de muncă este în creștere, dar numărul specialiștilor este în scădere. Se impunea o măsură concretă care să vină în sprijinul acestei situații.

Astfel, senatorii au adoptat, marți, Legea de modificare a Legii unceniciei şi Legea stagiului pentru absolvenţii de învăţământ superior. Angajatorul va primi 250 de euro, lunar, pentru fiecare persoană fără studii superioare pe care acceptă să o formeze profesional la locul de muncă şi 300 de euro pentru fiecare absolvent de studii superioare, lunar.
Efectele acestor măsuri sunt: îmbunătăţirea structurii ocupaţională a forţei de muncă, reducerea numărului de muncitori necalificaţi cu 20% până în 2020, adaptarea forţei de muncă la nevoile angajatorilor pentru evitarea concedierilor individuale şi colective. Banii provin din Programul Operaţional Capital Uman, adică – fonduri europene, deci nu afectează bugetul de stat. Proiectul urmează să ajungă la Camera Deputaţilor, care este forul decizional.
Ne dorim să creăm în România o forță de muncă tânără, activă, bine pregătită și, evident, bine plătită. Ne dorim să aducem pe piața muncii mai ales pe cei tineri, care sunt cei mai expuși riscului de șomaj și de sărăcie. Nu mai putem irosi resursele naturale de talent și inteligență ale tinerilor noștri.
De asemenea, Guvernul Grindeanu va acorda stimulente foarte atractive angajatorilor care angajează și califică la locul de muncă persoanele fără studii, un grup social foarte vulnerabil. Este important ca toți românii să se bucure de șanse egale pe piața muncii și nimeni să nu fie lăsat în urmă.
Mai mult, Ministerul de Finanțe a anunțat marți că va acorda granturi în valoare de 106,3 milioane lei de la bugetul de stat firmelor care creează noi locuri de muncă.
Conform calendarului publicat de Ministerul de Finanțe, perioada de depunere a cererilor pentru finanţarea investiţiilor, care vor duce la crearea de locuri de muncă, este 12-23 iunie.
Măsurile recente anunțate de PSD au dublu impact pozitiv: pe de o parte, îi ajută pe cei aflați în căutarea unui loc de muncă să își găsească meseria dorită, pe de altă parte oferă un sprijin puternic mediului economic care se confruntă cu o criză acută de forţă de muncă.
Deputat Laurențiu Nistor,
Președintele Organizației Județene a PSD Hunedoara

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s