Scrisoarea unui tânăr dascăl către România.

   

     Sunt Alin Ţambă, preşedintele organizaţiei de tineret a PSD Orăştie, şi îmi desfășor activitatea ca profesor de istorie la o şcoală din acest municipiu al județului Hunedoara. La cei 26 de ani, sunt consilier local în Consiliul Local Orăştie şi pot spune că Partidul Social Democrat din judeţul nostru are încredere în tineri şi-i promovează în funcţii publice.

       De ce PSD? De ce un partid de stânga? Pentru că, în general, stânga îi reprezintă mai bine pe tineri. Stânga este partidul celor mulţi. Stânga face politici sociale. Stânga promovează egalitatea de şanse şi de gen. Stânga este reformatoare. Stânga îşi doreşte progres.

12584134_947061398720216_269789773_n       Pentru a întări aceste afirmații, este important să evidențiem contribuția pe care social-democrația a avut-o în momente istorice de maximă importanță. Este demn de amintit faptul că PSD (secţia română a partidului din Austro-Ungaria), împreună cu Partidul Naţional Român (PNR), a organizat Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1 Decembrie 1918, atunci când peste 100 de mii de români au strigat: „Noi vrem să ne unim cu ţara!”. PSD a oferit jumătate din membrii Consiliului Dirigent condus de Iuliu Maniu.

      Dacă în perioada interbelică partidul de stânga important din România a fost Partidul Naţional Ţărănesc (PNŢ – un partid agrarian condus de marele om politic Iuliu Maniu), după 1989, PSD (indiferent de denumire) a reprezentat interesele celor mulţi: ale celor care au nevoie de protecţie socială, ale sindicatelor, ale celor care consideră că democraţia este singura soluţie şi, în general, ale celor care consideră capitalismul sălbatic „o junglă fără mamă, fără tată”. PSD este partidul care apără drepturile celor care dimineaţa se trezesc şi merg
la muncă, ale celor care au nevoie de protecţie din partea statului, ale celor care nu învârt milioanele de euro şi-i aruncă pe lucruri încărcate de opulenţă şi nesimţire faţă de cei mulţi.

       Nu pot fi de dreapta! Nu am cum să fiu de dreapta. Profesorii nu pot fi de dreapta. Medi
cii nu pot fi de dreapta. Muncitorii nu pot fi de dreapta. Micii oameni de afaceri nu pot fi de dreapta. Pensionarii nu pot fi de dreapta. De ce? Deoarece, toate aceste categorii au nevoie de protecţie socială din partea statului. Toate aceste categorii sunt „de stânga” prin definiţia profesiei lor.

         Liberalismul de astăzi (mai bine spus neoliberalismul) l-am văzut în 2014 absorbit într-un partid popular. România are nevoie şi de liberalism, dar acesta este pe moarte în ţara noastră. Doctrina politică, adevărata egalitate sau căutarea fericirii oamenilor sunt concepte care, în această lume a vitezei, se pare că nu mai reprezintă nimic. Nu pot fi de dreapta pentru că îmi place să gândesc liber. Nu vreau să fiu constrâns, iar dreapta este conservatoare, dreapta constrânge prin chiar definiţia ei. Liberalismul a fost de stânga (culoarea partidului condus de Ion Brătianu era roşie). Socialismul este de stânga.

       Social-democraţia modernă reprezintă cel mai bine astăzi toate ideile susținute în secolul al XVIII-lea de către personalități precum Voltaire, Montesquieu, Bratianu, Dobrogeanu-Gherea, Titel-Petrescu, Mihalache sau Maniu. Aceștia sunt doar câțiva dintre reprezentanții stângii care şi-au dorit progresul societăţii în care au trăit şi au luptat să apere drepturile „celor mulţi”. Cu toții au manifestat pentru sfârşitul unei drepte asupritoare. Lor li se datorează crearea sistemului politic modern în care noi trăim şi care se bazează pe două cuvinte provenite din greaca veche: demos (popor) şi kratos (putere).

      Ca membru PSD, mă întristez de fiecare dată când „dreapta” pune eticheta de comunist pe colegii mei. Comunismul a fost o extremă. Eu nu spun niciodată că liberalismul sau creştin-democraţia sunt fasciste (nici nu ar fi corect politic). Nu confund aceste doctrine, totuşi democratice, cu extrema dreaptă. Dar „dreapta” manipulează mereu. Dreapta creează dezbinare, adoptând strategia „Divide et impera” („Dezbină şi vei conduce”), după cum reiese dintr-un cunoscut proverb latin. Cred că acesta caracterizează cel mai bine „dreapta” actuală: dezbină societatea şi o să o conduci. Cum se poate acest lucru? O societate poate fi divizată prin acuzaţii, prin procese politice, prin demagogie şi prin manipulare. Avem suficiente exemple. Trebuie numai să ne uităm în jur.

       Sunt membru PSD pentru colegii de la tineretul PSD din Orăştie, dar și pentru seniorii acestui partid din oraşul meu. Sunt mândru de organizaţia judeţeană a TSD şi PSD Hunedoara. Sunt mândru că am astfel de colegi. Alte partide politice nu înţeleg ce e „familia social-democrată”. Puterea noastră rezultă din prietenia noastră. Ştim să-i respectăm pe oameni pentru că, în primul rând, ştim să ne respectăm între noi. PSD Hunedoara are caractere. Acestea lipsesc la alte partide din judeţ. PSD Hunedoara nu are afaceri dubioase, alte partide din judeţ trăiesc numai pentru acest lucru.

       Înţelegeţi de ce nu aș putea să fiu membru într-un alt partid politic? Nu toţi sunt la fel. Există rău, dar există şi bine. Să ne ajute Dumnezeu să putem distinge anul acesta binele de rău. Este esenţial pentru judeţul nostru. Sunt un simplu profesor. Sunt un simplu tânăr cu aspirații spre mai bine. Şi asta mă eliberează de „dreapta”. Sunt un om de stânga!

3 thoughts on “Scrisoarea unui tânăr dascăl către România.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s